Met diepgaande energiescan kunnen hotels verduurzamen en besparen

Uit duurzaamheidsoogpunt en om de kosten binnen de perken te houden, zoeken hoteliers naar mogelijkheden te besparen op energiegebruik. Maar om te weten waar besparing mogelijk is, kan het lonen dat goed te (laten) onderzoeken. Hoteldienstverlener Nexus Hospitality is daarom gestart met Nexus Reset, waarbij met meetapparatuur het energieverbruik door het hele hotel gemeten wordt en het hotel aanbevelingen krijgt hoe er waar winst te behalen is.

Om hotels bij te staan in het verduurzamingsproces, heeft Nexus Hospitality een nieuwe tak ontwikkeld onder de naam Nexus Reset. Een programma dat begint bij een nauwkeurige meting van het stroomnet. Niet alleen wordt er hierdoor informatie ingewonnen over de belasting en de kwaliteit van de gebruikte energie. Ook het verbruik van kamers, lobby en van individuele apparaten, zoals een televisie of een wasmachine, kan worden gemeten. 

Hierna wordt er een rapport opgesteld met de bevindingen en een uitgebreid advies. Dit advies bevat onder meer oplossingen ter bevordering van de energiewinning, energieopslag en het beheer van gebruikte energie. ‘Het is tijd voor echte verandering in de hospitalitybranche’, zegt oprichter Stephanie Voormolen-van Doorn.

‘Omdat hotels veelal complexe panden zijn om te verduurzamen, moest er een passende oplossing komen. Dankzij onze nauwkeurige meetapparatuur kunnen we gedetailleerd in kaart brengen hoe een hotel met de beschikbare energie omgaat. Na een uitgebreid advies kunnen we een hotel direct van het begin tot eind voorzien van duurzame en passende oplossingen, zoals aanpassingen in bestaande energie infrastructuur, zonnepanelen of een batterij voor energieopslag.’

Zeker in de recente eneriecrisis zoeken hotels naar manieren om energie te besparen. Inmiddels zijn de prijzen iets gezakt, maar een paar maanden geleden zag een groot deel van de Nederlandse hotels hun volledige winst opgaan aan de energierekening.

Die hoge energiekosten zetten meer horecaondernemers aan tot verduurzaming. Zo kondigde bijvoorbeeld Van der Valk aan op 40 hotels in Nederland en België zonnepanelen te gaan leggen.

The Grand onderging al bedrijfsreset

Tijdens de ‘bedrijfsreset’ door Nexus Reset, wordt een hotel getransformeerd tot duurzame en energiezuinige onderneming. Een hotel wat veel bezig is met duurzaamheid en daar tegelijk, door de ligging in de Amsterdamse binnenstad en het monumentale pand waar het in huist, is Sofitel Legend The Grand. ‘Wat ons betreft is Nexus Reset hét antwoord op onze duurzaamheidsvraagstukken’, zegt Stefan Melchers, director of operations bij het vijfsterrenhotel.

‘Dankzij hun techniek weten we exact waar de meeste winst te behalen valt. We zijn graag pionier als het gaat om innovatie en duurzaamheid. Als early adopter van dit soort oplossingen, past deze samenwerking perfect in onze langetermijnstrategie. Het is ook fijn dat Nexus Reset vervolgens ook de voorgestelde aanpassingen zelf doorvoert en coördineert.’

Om het energieverbruik op de verschillende plekken in een hotel goed in beeld te krijgen, duurt een samenwerkingscyclus in principe een jaar. Zo komen alle seizoenen een keer langs, met hun veranderende energievraag.

Na maand eerste resultaten

Maar het kan ook korter, zegt Voormolen-van Doorn. ‘Na de eerste maand presenteren we de eerste resultaten al. Na het advies voor de benodigde aanpassingen, heeft een hotel de optie om de meetapparatuur langer te laten zitten. Wanneer we de desgewenste aanpassingen hebben doorgevoerd, volgen intensieve kwaliteitscontroles. De energiegegevens worden in deze periode continu gemonitord en geanalyseerd om te controleren of de gekozen oplossingen naar behoren werken. Bij langdurige metingen kunnen nieuwe vervolgstappen uitkristalliseren voor verdere energiebesparende alternatieven.’

Omdat Nexus Reset, om te zien waar winst te behalen valt, gedurende langere tijd metingen verricht op veel plekken in het hotel, detecteert de techniek ook of de infrastructuur op bepaalde plekken overbelast is of dat dreigt te raken. ‘Als er ergens risico op kortsluiting ontstaat in het bestaande netwerk, krijgen we dit dankzij onze techniek ook in het vizier. Zo biedt het niet alleen kansen voor het verhogen van de duurzaamheid maar ook voor het verhogen van de veiligheid.’

Over Nexus Reset

Nexus Reset is een concept van Nexus Hospitality. Dat werd in 2019 opgericht als system integrator voor de hotellerie. De focus ligt hierbij op het in verbinding brengen van hotels met leveranciers als LG en KPN. Vanuit de hospitality branche kwam echter steeds frequenter de vraag naar duurzame en toekomstbestendige mogelijkheden. Nexus Hospitality besloot om een totaaloplossing te bieden in de vorm van Nexus Reset, waarbij hotels van meting en advies tot en met de uitvoering van de voorgestelde oplossingen worden bediend.

In 2020 lanceerde Nexus Hospitality daarnaast Scanjehotel.nl. Dat is een gratis online scan, gericht op kleine hotels en B&B’s, waarmee ze inzichtelijk kunnen krijgen waar ze op kosten kunnen besparen. Dit gaat breder dan alleen energie.

Waar Nexus Hospitality met die scan op kleine organisaties mikt, is voor Nexus Reset ook interesse vanuit heel grote hotelorganisaties als Accor.

NEXUS HOSPITALITY Nieuws

We helpen hotels hun positie verbeteren en hun gasten naar volle tevredenheid bedienen. Als vertrouwde adviseur begeleiden we hotels bij het vinden en toepassen van de beste oplossingen op het gebied van technologie, comfort en duurzaamheid.

Heb je een vraag, een idee of een project waar je hulp bij nodig hebt, neem contact met ons op!

Bedankt voor je interesse in Nexus Hospitality. We horen graag van je! Geef zoveel mogelijk details over uw vraag of verzoek. We zullen je bericht bekijken en zo spoedig mogelijk reageren.